Must Be More

Must Be More

“Ngumpulke balung pisah Sevener’s & Penyebar virus Bike to Work……”

Must Be More RSS Feed
 
 
 
 

Kawruh Tembang Jawa (Macapat)

Kawruh Tembang Jawa (Macapat)

1. Maskumambang :
Gambarake jabang bayi sing isih ono kandhutane ibune, sing durung kawruhan lanang utawa wadhon, Mas ateges durung weruh lanang utawa wadhon, kumambang ateges uripe ngambang nyang kandhutane ibune.

2. Mijil :
ateges
wis lair lan jelas priya utawa wanita.

3. Kinanthi
saka tembung kanthi utawa tuntun kang ateges dituntun supaya bisa mlaku ngambah panguripan ing alam ndonya.

4. Sinom
tegese kanoman, minangka kalodhangan sing paling penting kanggone remaja supaya bisa ngangsu kawruh sak akeh-akehe.

5. Asmaradana
tegese rasa tresna, tresna marang liyan ( priya lan wanita lan kosok baline ) kang kabeh mau
wis dadi kodrat Ilahi.

6. Gambuh
saka tembung jumbuh / sarujuk kang ateges yen
wis jumbuh / sarujuk njur digathukake antarane priya lan wanita sing padha nduweni rasa tresna mau, ing pangangkah supaya bisaa urip bebrayan.

7. Dandanggula
Nggambarake uripe wong kang lagi seneng-senenge, apa kang digayuh biso kasembadan. Kelakon duwe sisihan / keluarga, duwe anak, urip cukup kanggo sak kaluarga. Mula kuwi wong kang lagi bungah / bombong atine, bisa diarani lagu ndandanggula.

8. Durma
Saka tembung darma / weweh. Wong yen wis rumangsa kacukupan uripe, banjur tuwuh rasa welas asih marang kadang mitra liyane kang lagi nandhang kacintrakan, mula banjur tuwuh rasa kepengin darma / weweh marang sapadha - padha. Kabeh mau disengkuyung uga saka piwulange agama lan watak sosiale manungsa.

9. Pangkur
Saka tembung mungkur kang ateges nyingkiri hawa nepsu angkara murka. Kang dipikir tansah kepingin weweh marang sapadha - padha.

10.Megatruh
Saka tembung megat roh utawa pegat rohe / nyawane, awit wis titi wancine katimbalan marak sowan mring Sing Maha Kuwasa.

11.Pocung / Pucung
Yen wis dadi layon / mayit banjur dibungkus mori putih utawa dipocong sak durunge dikubur.

8 Responses to “Kawruh Tembang Jawa (Macapat)”

  1. 1
    ria:

    waah ini kayak glosary jawa yaaa….kereeen lho

  2. 2
    Poeja:

    Mas/Mbak pengelola, saya sangat tertarik dengan artikel diatas, seingat saya dulu saya pernah baca tapi sudah lupa. kalo boleh, bisa tidak kasih tahu saya kumpulan2 cerpen bahasa jawa??? ato artikel bahasa jawa lainnya, tapi yang “Ngudari Tembung” atau sejenisnya? maksud saya yang bisa untuk belajar filosofi2 jawa???

    Terimakasih atas kesediaanya.

  3. 3
    susilo:

    Mas/ mbak, saya senang dengan semangat melestarikan kawruh/ bahasa jawa. Saya sampaikan kritik sedikit karena ada kesalahan penulisan ono-> ana, wadhon-> wadon, jelas-> cetha, penting-> wigati, remaja-> taruna/ para mudha, biso-> bisa, keluarga-> kulawarga, sosial-> blaba/ blater,

  4. 4
    sulastro:

    Pak ! kula bade taken Tegese tembang sinom
    Sun iki dutaning nata : …………..
    Prabu Kenya Majapahit : ………….
    Kekasih Damar Sasongko : ………
    Atmo mantune Ki Patih : ………….
    Magang anyar wak mami : ……….
    Lak ta Bhisma Prataningsun : ………
    Dinuta Narpati Dyah :………….
    Kinen Mocok murdenta ji : ……….
    Wis nutata Minakjingga ingsun bando : ….

    Terima Kasih atas ketersidiaannya.

  5. 5
    cah706ZA:

    ASMARADHANA = ASMARA + DAHANA=API
    ASMARADHANA = API ASMARA

  6. 6
    adita:

    makasih atas infonya…

  7. 7
    Sammy Cheng54:

    Thank goodness

    this particular Informative article is interesting and well-defined. Other people I’ve read made me really feel like I required the degree to decipher them. Thank you.
    ;)

  8. 8
    umar as'ari hs:

    himbauanku mbok iyo cah sekolah saiki di wulangi tembang jowo dimen ojo kapengaruh budoyo kulon matur nuwun. padepokan among roso banyumas purbalingga banjarnegara.

Leave a Reply